Hoe leer je jezelf tarot? 25 tips voor jou op een rijtje.

Wat nu als je graag tarot wil leren en er geen centjes voor hebt? Of als je geen zin hebt om weer in de schoolbanken plaats te nemen?

Even terzijde want ik vind dat je het beste lessen kunt nemen.

Kun je tarot leren zonder les te nemen?

Ja, dat kan natuurlijk! Het valt niet mee, dat niet...

Daarom volgen hier wat tips zodat je goed beslagen ten ijs komt.


In principe gaat dit blog over de Rider Waite tarotkaarten. Maar ik denk en vind dat deze tips ook voor andere kaartendecks kunnen gelden. De tips staan door elkaar. Zo kun je toepassen wat voor jou nodig is. De tips gaan ervan uit dat je gebruik kunt maken van een boek of internet zodat je de betekenis op kunt zoeken. Ik ga er bij dit schrijven van uit dat je al het een en ander weet van tarot. Is dat niet zo? Ga ook dan te rade op internet.


Hier volgen waardevolle tips om tarot te leren:


Tip 1 Oefening baart kunst

Het allerbelangrijkste om tarot te leren is en blijft oefening. Als jij veel oefent dan leer je namelijk doordat je oefent in eerste instantie de basis van de kaarten. Om daarna steeds meer te leren.


Tip 2 Maak het jezelf gemakkelijk

Deel de kaarten op. Bijvoorbeeld: Grote arcana, kleine arcana, hofhouding. Leer per groep totdat je de groep kent. Zo maak je het jezelf gemakkelijk. Want in het begin zijn 78 kaarten nogal overweldigend.


Tip 3 Maak eventueel een onderverdeling in je onderverdeling

Je kunt eventueel ook opdelen bij de kleine arcana op de volgende manier: zwaarden eerst, dan bokalen, dan pentagrammen, dan staven.


Tip 4 Inzicht

Begrijp je niet hoe een kaart te duiden in jouw legging? Ga dan op zoek naar het antwoord (internet of boeken). Leer op diep en breed te kijken. Hier bedoel ik mee: Een tarotkaart geeft echte dingen weer met vaak een diepe basis. Naast dat je dient te weten waar de kaart over gaat dien je te begrijpen dat het beeld wat de kaart laat zien ook in het hier en nu valt te duiden. De oppervlakte is niet altijd van toepassing. Wat er oppervlakkig speelt kan door de kaart in een helder daglicht geheel anders worden bekeken. Daar zit vaak de kern van waarheid.>>Soms lijken verschillende kaarten op elkaar maar het nuance verschil per kaart geeft dan het juiste inzicht.


Tip 5 Waarheid

Tarot geeft altijd de waarheid aan. Ook al vind je het niet leuk. Leer ook vooral dan goed te kijken waardoor je kunt duiden. Dit is niet alleen een punt van advies van de kaart maar vooral ook een kans om de kaart goed te begrijpen.


Tip 6 Houd het klein voor jezelf

Leer in het begin 2 legpatronen die klein van opzet zijn. Bijvoorbeeld verleden-heden-toekomst en/ of een maandlegging van 4 kaarten met voor iedere week 1 kaart. Doe pas een grote legging zoals het Keltisch kruis of een jaarlegging als je alle kaarten goed kent.


Tip 7 Zorg dat je niet in verwarring komt

Raadpleeg 1 of 2 bronnen (boeken of internet) waar je vertrouwen in hebt maar in ieder geval niet steeds verschillende. Bijna iedereen zegt iets anders over dezelfde kaart. Je raakt ervan in de war en uiteindelijk helpt het je niet verder.


Tip 8 De essentie is belangrijker dan het detail

Weet dat alle aanwijzingen die een kaart in zich heeft uiteindelijk wijzen naar de kern van een kaart. Hier bedoel ik mee: Het is leuk als je weet waar ieder puntje (aanwijzing van de kaart) voor staat maar het gaat erom of je de essentie van de kaart begrijpt waardoor je de kaart kunt duiden in een legging.


Tip 9 Tarot geeft advies, antwoorden en inzichten ; de rest moet jezelf doen…

Weet dat je altijd zelf verantwoordelijk blijft voor wat jij (of de ontvanger van de tarotlegging) doet in je leven. Je dient de touwtjes zelf in eigen hand te nemen. Je kunt wel wachten totdat iets uitkomt maar daar is tarot niet voor bedoeld.


Tip 10 Oefen vooral op jezelf, daar leer je het meeste van.

Oefen zeker in het begin eerst op jezelf. Niet alleen is dat veiliger want anderen kunnen wel eens heel erg hangen aan dat wat jij hun zegt, terwijl je het ook heel erg mis kunt hebben. Het geeft je ook de ruimte om de kaart goed tot je door te laten dringen zodat je kunt leren de kaarten goed te begrijpen.


Tip 11 Ben bereid om vaak te leren.

Trek iedere dag 1 dagkaart om de kaart te leren kennen. Een dagkaart geeft bij uitstek ruimte om te leren. Schrijf ’s-Ochtends op waar dat je denkt dat de kaart betrekking op heeft (zoek het op als je het niet weet zodat je kunt leren). Kijk ’s-Avonds of dat dit klopt. Wil je het extra goed doen? Schrijf het op in een schriftje dan heb je een overzicht.


Tip 12 Wees eerlijk.

Als je zelf aan de slag gaat om de kaarten te leren dan dien je eerlijk naar jezelf dienen te kijken (als je les neemt ook hoor, maar dan heb je nog een leraar die je daar mee helpt). Dit valt niet mee. Kaarten geven altijd aan wat waar is en soms is dat behoorlijk confronterend. Ga er doorheen. Je komt er wel. Het is een leer en oefenmoment.


Tip 13 Intuïtie is mooi, maar je wil de kaarten leren, toch?

Leer eerst de betekenis van de kaarten en zet als je de kaarten goed kent je intuïtie pas aan. Als je gelijk begint met je intuïtie blokkeert dat de weg om de kaarten goed te leren kennen.


Tip 14 Maak de juiste kleine stappen.

Leer iedere keer 1 kaart. Ga pas door naar de volgende als je de eerste helemaal kent, en dan de volgende en de…

Je kunt op deze pagina alvast wat extra inspiratie opdoen: Wat maakt dat tarot zo krachtig is?


Tip 15 De kracht van herhaling doet wonderen.

Herhaal de kaarten die je kent regelmatig voor jezelf. Zelfs een ervaren kaartlezer heeft dit (als deze eerlijk is) nog regelmatig nodig.


Tip 16 Wanneer je kunt duiden voor anderen.

Ga pas duiden voor anderen als je tenminste de grote arcana kent. Gebruik dan ook alleen de grote arcana. De kleine arcana neem je er pas bij als je deze volledig kent.


Tip 17 Voorzichtig zijn helpt.

Ben altijd voorzichtig bij het leggen van kaarten voor anderen. Leer jezelf eerlijk te zijn, maar vooral ook tactisch. De ander kan namelijk wel eens heel bang worden door wat jij zegt.


Tip 18 Negatieve kaarten geven evenveel hoop op een goede afloop zo niet meer.

Iedere kaart geeft ruimte om een andere kant te bezien. Want vanuit schaduw en donker kunnen sterren stralen. Als het licht is zie je deze niet eens. Met andere woorden: door schaduw te ervaren kun je besluiten dat je licht wil zien. Dat geeft goede hoop voor de toekomst. Duidt dan ook zodat het positieve naar voren komt.


Tip 19 Neem je tijd, het leven gaat gewoon per dag en echt niet sneller.

Geef jezelf de tijd om de tarot te leren. Laat je vooral niet overbluffen door anderen die denken hier iets over te mogen zeggen. Kom ook een gratis proefles volgen. Dat helpt je weer een stuk verder op weg. Klik hier voor info over de proefles tarot en hier voor aanmelden .


Tip 20 Leer eerst het één en dan pas het ander…

Het beste leer je eerst 1 kaartendeck kennen. Ieder kaartendeck heeft verschillende uitgangspunten. Als je het ene goed kent zie je vaak in een ander deck dat wat overeenkomt. Hierdoor leer je een volgend deck (als je dat wenst) gemakkelijker. Start je met meer dan 1 deck tegelijk dan zorgt dat vaak voor verwarring.


Tip 21 Spiritueel ontwikkelen.

In tarot liggen diepe levenswijsheden besloten. Als je wil kun je spiritueel verder groeien door het gebruiken van tarotkaarten en het opvolgen van de adviezen.


Tip 22 Tarot is een driegesprek, geen one-man-show.

De kaarten, de duider en de ontvanger. Allemaal hebben ze wat te zeggen. De ontvanger het meeste! Deze weet namelijk het beste waar en hoe dat een kaart iets aangeeft dat toepasbaar is in zijn/haar/het leven. Vaak zie ik dat tarotleggers heel erg bezig zijn met:

Ik weet dat lekker van jou…. Want de kaarten zeggen dat….

Lijkt me duidelijk dat kan natuurlijk niet!


Tip 23 Tarot is een beeldentaal.

Een beeld is niet statisch, staat niet om omstoten vast maar beweegt mee. Dit maakt dat ook al is tarot behoorlijk oud de beelden nog steeds spreken. Als het woorden zouden zijn dan krijg je iets als: Eene mensch en des en uwe… Heel ouderwets. Het beeld is anders. Het is wat het is en toch kan het ondanks de ouderdom nog steeds op een ieder van toepassing zijn. Ga dan ook altijd uit van het beeld wat je ziet en niet van waar dat je er woorden aan geeft.


Tip 24 Boek een tarotconsult

Nou kun je denken… tuurlijk bij jou zeker???? Nou graag! Dat kan hier . Maar echt, ik meen het. Boek een consult bij iemand die dezelfde kaarten als jij gebruikt. Met een beetje geluk vertelt de tarotist je net een beetje meer als je vertelt dat jij tarot aan het leren bent. En je leert ervan wat jij wel of niet wil als jij consulten gaat geven.


Tip 25 Stel een goede vraag.

Als je vraagt of je spruitjes of bonen dient te eten dan krijg je een stom antwoord! Vraag bij voorkeur wat JIJ (of degene waar je voor duidt) kunt ondernemen, of kunt doen om ergens te komen. Zo kom je dichter bij een oplossing en een antwoord.


Ik hoop van harte dat je met deze tips een heel stuk verder komt.


Groet Karin

p.s,


Ben je op zoek naar een cadeau? Het valt vaak niet mee om net dat ene cadeau te vinden waar je de ander zo blij mee maakt. Juist voor hen die iets zoeken heb ik een serie magische bloemen ontworpen. Het werkt door de kruiden en kleurencombinaties die verwerkt zijn in ieder boeketje. Klik hier om rechtstreeks naar de shop te gaan.

Ook heb ik een aantal bloemige wensballen ontworpen. Heb je vaak een wens? De wensbal versterkt de kracht van jouw wens.

Iedere week leuke magische, spirituele en/of tarottips ontvangen? Plus een leuk e-book? Klik dan hier . Je ontvangt dan de magische inspiratiemails iedere week gratis in je inbox. In de magische inspiratiemails staat altijd een leuke tip die ik uitsluitend deel in deze mails.